Πόσο αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό! Εκτός από υπέροχες τραγανές σαλάτες μας δίνει και υπέροχα φαγητά όπως το λαχανόρυζο και τους λαχανοντολμάδες!
Φέτος για πρώτη φορά οι γονείς μου έβγαλαν τα δικά τους λάχανα άσπρα και κόκκινα οπότε πραγματικά τα έχουμε ευχαριστηθεί σε όλες τις εκδοχές. Με τόσα που έχουμε λοιπόν δεν γινόταν να μην πειραματιστώ με συνταγές. Η πρώτη συνταγή που δοκίμασα ήταν να κάνω λαχανοντολμάδες αλλά όχι αυγολέμονο, τους έκανα κοκκινιστούς στο φούρνο και βγήκαν πεντανόστιμοι. Η άλλη συνταγή ήταν αυτή η βελουτέ σούπα που ταίριαξε απόλυτα και με την κακοκαιρία και την τόση παγωνιά που ξεκίνησε αυτές τις μέρες. Πάντα με τέτοιο καιρό ευχαριστιέμαι χουχουλιάρικες σουπίτσες δίπλα στο τζάκι! Την ενίσχυσα και με λίγο ξεροψημένο μπέικον και χειροποίητα κρουτόν οπότε έγινε και πιο χορταστική!
Υλικά
- 1 κιλό κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
1Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά.
2Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις πατάτες και το λάχανο. Ανακατεύουμε μέχρι να κάτσει λίγο το λάχανο και προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό.
3Όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 40-45 λεπτά.
4Όταν μαλακώσουν τα βάζουμε στο μπλέντερ με τη μισή ποσότητα από την κρέμα γάλακτος και τα πολτοποιούμε.
5Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος απο πάνω.
Για τα κρουτόν και το μπέικον προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Kόβουμε τρεις φέτες απο ψωμάκια του τοστ σε κυβάκια, τα στρώνουμε σε ένα τάψακι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, οξύμελι (προεραιτικά) και πάπρικα. Σε ένα άλλο ταψάκι στρώνουμε τρεις με τέσσερις φέτες μπέικον και ψήνουμε για 10 λεπτά απο κάθε πευρά.