Κουταλίδες

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Καγιανάς με παστό και φέτα

 Στη Μεσσηνία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες μας και πως να μην είναι άλλωστε αφού με λίγα και καλά υλικά έχεις ένα εξαιρετικό πιάτο!

Λουκούμι

Παραδοσιακό και διαχρονικό το λουκούμι πάντα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και μπορείτε εύκολα στο σπίτι να φτιάξετε τις δικές σας μπουκιές!

Πανακότα με σάλτσα κερασιών

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια πεντανόστιμη πανακότα;

Χειροποίητες χυλοπίτες

Δε θα μπορούσα να μην φτιάξω και τις αγαπημένες μου παραδοσιακές χυλοπίτες!

Τάρτα μήλου

Μία αγαπημένη μου εκδοχή είναι η τάρτα μήλου που βγαίνει τόσο γλυκιά και μελωμένη
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Αναμονή: 1 ώρα
 

Δεν υπήρχε φορά που να πάμε στο χωριό και η συνονόματη γιαγιά να μην είχε φτιάξει χυλό για κουταλίδες για να μας υποδεχτεί!!! Εμείς πάντα με την ίδια λαχτάρα περιμέναμε πως και πως να τις τηγανίσει και να ξεκινήσουμε να τρώμε. Αφήναμε και το φαγητό μας για τις κουταλίδες! Αν ήταν πρωί συνηθίζαμε να βάζουμε μέλι ή πετιμέζι ενώ αν ήταν απόγευμα τις συνοδεύαμε με σφέλα. Είναι τόσο απλές αλλά και τόσο νόστιμες! Ακόμα και αν τις φτιάξεις για πρώτη φορά αποκλείεται να αποτύχουν. Μπορούν να φαγωθούν άνετα σαν γλυκό ή σαν αλμυρό σνακ και να το πάρουμε εύκολα μαζί μας στη δουλειά ή να το δώσουμε σε παιδιά για σχολικό κολατσιό!

 

Υλικά 

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800-900 ml. νερό χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

1Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,τη μαγιά,το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού.

2Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Θέλουμε ο χυλός μας να είναι παχύρρευστος, όχι νερουλός. 

3Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φυσαλίδες, σχεδόν μία ώρα.

4Όταν είναι έτοιμο σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει. 

5Όταν κάψει ρίχνουμε με ένα κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα το χυλό μας και γυρνάμε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.  

6Όταν βγάζουμε τις κουταλίδες απο το τηγάνι τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι. 

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram