Μανιάτικα λαλάγγια

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Λουκούμι

Παραδοσιακό και διαχρονικό το λουκούμι πάντα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και μπορείτε εύκολα στο σπίτι να φτιάξετε τις δικές σας μπουκιές!

Πανακότα με σάλτσα κερασιών

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια πεντανόστιμη πανακότα;

Χειροποίητες χυλοπίτες

Δε θα μπορούσα να μην φτιάξω και τις αγαπημένες μου παραδοσιακές χυλοπίτες!

Τάρτα μήλου

Μία αγαπημένη μου εκδοχή είναι η τάρτα μήλου που βγαίνει τόσο γλυκιά και μελωμένη

Ρυζόγαλο φούρνου

Η συνταγή τους είναι εύκολη και όλο το σπίτι θα μοσχοβολήσει στο φούρνισμα τους! Ήδη το μείγμα πριν ψηθεί θα σας σπάσει τη μύτη και θα θέλετε να το δοκιμάσετε ως cookie dough όπως λένε και οι Αμερικανοί!
Προετοιμασία: 1 ώρα
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
 

Μου αρέσει να ακολουθώ έθιμα και παραδόσεις, με γυρνάνε στην παιδική μου ηλικία που όλα ήταν όμορφα και ανέμελα. Έτσι λοιπόν έφτιαξα μανιάτικα λαλάγγια όπως κάναμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τη γιαγιά και τη μαμά. 

Μαζευόμασταν στο σπίτι της γιαγιάς και προετοιμάζαμε την κουζίνα για να ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε. Ήταν μία από τις αγαπημένες μου ενασχολήσεις το να με αφήνουν να ζυμώνω μαζί τους και μετά να πλάθω κορδονάκια που έλεγε και η γιαγιά. 

Στη Μάνη πάντα μέσα στις γιορτές όλες οι γυναίκες έφτιαχναν το χριστόψωμο και τα λαλάγγια. Είναι ένα πολύ ωραίο σνακ που μπορεί να το γευτεί κανείς μόνο του ή κομματάκια μέσα σε μια σαλάτα ή να συνοδεύσει ωραία τυριά!

 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή 
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • Νερό χλιαρό όσο χρειαστεί για να μην κολλάει το ζυμάρι μας
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

1Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι με το αλεύρι και τα τρίβουμε να ενσωματωθούν.

2Κάνουμε μια λακουβίτσα στη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το αλάτι,τη μαγιά και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε.

3Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Ο όγκος του θα πρέπει να διπλασιαστεί.

4Όταν γίνει πλάθουμε λεπτά κορδονάκια περίπου 50 εκατοστά.

5Σε βαθύ σκεύος  βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.

6Όταν κάψει ρίχνουμε μέσα τα κορδονάκια και με τη βοήθεια μίας πιρούνας τα γυρνάμε στο σχέδιο που θέλουμε και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.

 

Προηγούμενο άρθροΣπανακόπιτα
Επόμενο άρθροΓογγύλια με πατάτες γιαχνί

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram