Καλή χρονιά!!! Εύχομαι υγεία και ευημερία!!! Η πρώτη μου συνταγή για φέτος και ειλικρινά είμαι πολύ χαρούμενη και για τη γεύση και για τον τρόπο που την απόλαυσα! Ήταν ότι έπρεπε για το κρύο που έχει βάλει! Κανονικό βάλσαμο!!!
Μια τόσο απλή συνταγή αλλά και τόσο νόστιμη που μπορεί να γίνει και με πολλές παραλλαγές είτε στην ποικιλία των μανιταριών είτε στο τρόπο που θα τελειώσετε τη σούπα σας αν τη θέλετε αυγοκομμένη ή όχι. Προσωπικά την έχω δοκιμάσει με όλους τους τρόπους και ήταν εξίσου υπέροχη.
Αυτή που επέλεξα να σας δείξω είναι χωρίς αυγόκομμα και με τα πεντανόστιμα μανιτάρια που προμηθεύομαι από την λαϊκή της Καλαμάτας από τον φίλο μου το Λάμπρο που πραγματικά είναι τρομερός γνώστης και αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει. Από την καλλιέργεια του έχω δοκιμάσει τα καλύτερα μανιτάρια που έχω φάει έως τώρα. Η συγκεκριμένη σούπα μοιάζει σαν μαγειρίτσα χωρίς κρέας οπότε ενδείκνυται και για vegetarians και είμαι σίγουρη οτι θα ξετρελαθούν. Εκτός από τα γευστικότατα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά συντελούν στο να πάρουμε ένα υπέροχο μυρωδάτο αποτέλεσμα. Ειδικά ο μάραθος που ειλικρινά τον αγαπώ και τα μυρώνια είναι τα συστατικά που θα την ανεβάσουν σε γεύση. Αν δεν την κάνετε αυγολέμονο μπορείτε στο τέλος να της στύψετε μπόλικο λεμόνι όπως έκανα και εγώ στη συγκεκριμένη.
Υλικά
- 500-600γρ. μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (εγώ χρησιμοποίησα ανάμεικτα shiitake,nameko,king oyster) τα nameko τα άφησα ολόκληρα
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό
- 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- Χυμό από 1 με 2 λεμόνια
Οδηγίες μαγειρέματος
1Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα μανιτάρια με το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να κατέβει ο όγκος τους και αλατοπιπερώνουμε.
2Προσθέτουμε το μαρούλι, το μάραθο και τα μυρώνια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για λίγα λεπτά.
3Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να βράσει η σούπα μας για περίπου μία ώρα. Εγώ την άφησα μιάμιση ώρα.
4Όταν γίνει δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ή την αυγοκόβουμε.
5Σερβίρουμε ζεστή.