Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πάντα μαζευόμασταν όλοι στο χωριό για να κάνουμε γιορτές και για να βοηθήσουμε στην ελαιοσυγκομιδή. Ως παιδιά δεν είχαμε τίποτα καλύτερο αφού θα βρισκόμασταν με τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού και με τα ξαδέρφια μας που δεν βλεπόμασταν και τόσο συχνά λόγο απόστασης.
Το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο κόσμο είτε από συγχωριανούς που ερχόντουσαν επίσκεψη είτε από κοντινούς συγγενείς που έμεναν μαζί μας. Όπως η θεία η Αρετή, η μικρότερη αδερφή του μπαμπά μου που ερχόταν από την Αθήνα και μαζί της περνούσαμε τέλεια! Μας έκανε όλα τα χατίρια, μας πρόσεχε και μας έφτιαχνε τέλεια γλυκά και φαγητά!
Τα απογεύματα όταν άρχιζε να πέφτει ο ήλιος και να έχει κρύο μας έβαζε να κάτσουμε στο σοφρά που ήταν κοντά στο τζάκι και μας μοίραζε μπολάκια με πεντανόστιμες ζεστές σούπες! Δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή από αυτή! Ακόμα θυμάμαι αυτό το συναίσθημα και αυτή τη ζεστασιά! Εκτός από τις αυγοκομμένες που ήταν συνήθως κοτόσουπα και ψαρόσουπα η αγαπημένη μου ήταν μια πρόχειρη που είχε απλά ένα ζυμαρικό και ντομάτα. Τόσο απλή και τόσο νόστιμη που όμως ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την εποχή.
Υλικά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε λεπτές φέτες
- 3 ντομάτες τριμμένες ή μια κονσέρβα με χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτα
- 1 λίτρο ζωμό ή νερό
- 200 γρ. πεπονάκι ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλετε
- Αλατοπίπερο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
- Μυζήθρα για το σερβίρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
1Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
2Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας με ξύλινη κουτάλα για να ψηθεί.
3Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, το νερό και τη ζάχαρη αν έχουμε βάλει φρέσκια ντομάτα και αφήνουμε να βράσει.
4Τέλος προσθέτουμε το ζυμαρικό μας και το αφήνουμε μέχρι να γίνει.
5Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και επιπλέον πιπέρι.