Σπανακόπιτα

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Καγιανάς με παστό και φέτα

 Στη Μεσσηνία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες μας και πως να μην είναι άλλωστε αφού με λίγα και καλά υλικά έχεις ένα εξαιρετικό πιάτο!

Λουκούμι

Παραδοσιακό και διαχρονικό το λουκούμι πάντα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους και μπορείτε εύκολα στο σπίτι να φτιάξετε τις δικές σας μπουκιές!

Πανακότα με σάλτσα κερασιών

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια πεντανόστιμη πανακότα;

Χειροποίητες χυλοπίτες

Δε θα μπορούσα να μην φτιάξω και τις αγαπημένες μου παραδοσιακές χυλοπίτες!

Τάρτα μήλου

Μία αγαπημένη μου εκδοχή είναι η τάρτα μήλου που βγαίνει τόσο γλυκιά και μελωμένη
Προετοιμασία: 1 ώρα 
Μαγείρεμα: 1,5 ώρα
 

Ένα απ’το αγαπημένα φαγητά των παιδικών χρόνων όλων μας, δεν είναι άλλο από την μυρωδάτη σπανακόπιτα! Και ποιος δεν έχει ανάμνηση να γυρίζει σπίτι και αυτό να μοσχοβολάει λαχταριστή πίτα! Αν κιόλας είναι η συνταγή της μανιάτισσας μητέρας που ακολουθεί την παράδοση αυτής χρόνια τώρα, τότε είναι σκέτος πειρασμός. Θυμάμαι πάντα να φτιάχνει πίτα με όλα τα καλούδια που είχε μαζέψει από τον κήπο. Διαφόρων λογιών μυρώνια όπως σέσκουλα,σπανάκια, άνηθο,μάραθο,φρέσκα κρεμμυδάκια κ.α. Όλα αυτά μέσα σε ένα φύλλο πλασμένο γεμάτο από αγάπη και ως μυστικό κομματάκια από φλούδα πορτοκαλιού! Ναι ναι καλά ακούσατε είναι ένας συνδυασμός που όταν το πορτοκάλι σκάει στο δόντι απογειώνει όλη την πίτα και την κάνει να ξεχωρίζει απο τις άλλες. Καλή μας όρεξη λοιπόν!!!

 

Υλικά για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια
  • 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 μάτσο μάραθο
  • 1 μάτσο αγκουρίτσα
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 1 μάτσο σέσκουλο
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο σφολίτσι
  • 1 μάτσο άνηθο 
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι κομμένη σε κυβάκια

Οδηγίες μαγειρέματος

1Πλένουμε καλά τα μυρωδικά μας, τα αλατίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

2Τα τρίβουμε καλά μεταξύ τους και τα στραγγίζουμε καλά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεκινάμε το φύλλο.

3Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.Το νερό το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια. 

4Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο για δέκα λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.

5Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια,παίρνουμε το μισό ζυμάρι,το ανοίγουμε με τον πλάστη και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί αφήνοντας το ζυμάρι να πέφτει πιο έξω απο τα τοιχώματα του ταψιού μας.

6Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά μας μέσα,το πορτοκάλι,πιπέρι και ελαιόλαδο.

7Ανοίγουμε και το άλλο μισό και σκεπάζουμε την πίτα μας. Γυρνάμε προς τα μέσα το πρώτο μας φύλλο για να κλείσουμε την πίτα μας και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την λαδώνουμε και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου μιάμιση ώρα. Αν θέλουμε μετά από μία ώρα ψησίματος την τουμπάρουμε και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα για να ψηθεί καλύτερα και το κάτω φύλλο. 

 

Προηγούμενο άρθροΜελομακάρονα
Επόμενο άρθροΜανιάτικα λαλάγγια

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram