Σπανακόπιτα

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Χειροποίητα ζυμαρικά

Μόνο με σκληρό αλεύρι και αυγά και μπορείς να φτιάξεις μία εξ ολοκλήρου δική σου μακαρονάδα.

Κουταλίδες

Είναι τόσο απλές αλλά και τόσο νόστιμες! Ακόμα και αν τις φτιάξεις για πρώτη φορά αποκλείεται να αποτύχουν. Μπορούν να φαγωθούν άνετα σαν γλυκό ή σαν αλμυρό σνακ και να το πάρουμε εύκολα μαζί μας στη δουλειά ή να το δώσουμε σε παιδιά για σχολικό κολατσιό!

Γογγύλια με πατάτες γιαχνί

Οι συνταγές για γιαχνί είναι πολλές όπως με πατάτες,σουπιές,κρέας κ.α. Εγώ επέλεξα να το κάνω με γογγύλια που είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό και που δυστυχώς δεν το συναντάμε εύκολα στην κουζίνα παρόλο που είναι πολύ θρεπτικό.

Μανιάτικα λαλάγγια

Στη Μάνη πάντα μέσα στις γιορτές όλες οι γυναίκες έφτιαχναν το χριστόψωμο και τα λαλάγγια. Είναι ένα πολύ ωραίο σνακ που μπορεί να το γευτεί κανείς μόνο του ή κομματάκια μέσα σε μια σαλάτα ή να συνοδεύσει ωραία τυριά!

Σπανακόπιτα

Ποιος δεν έχει ανάμνηση να γυρίζει σπίτι και αυτό να μοσχοβολάει λαχταριστή πίτα!
Προετοιμασία: 1 ώρα 
Μαγείρεμα: 1,5 ώρα
 

Ένα απ’το αγαπημένα φαγητά των παιδικών χρόνων όλων μας, δεν είναι άλλο από την μυρωδάτη σπανακόπιτα! Και ποιος δεν έχει ανάμνηση να γυρίζει σπίτι και αυτό να μοσχοβολάει λαχταριστή πίτα! Αν κιόλας είναι η συνταγή της μανιάτισσας μητέρας που ακολουθεί την παράδοση αυτής χρόνια τώρα, τότε είναι σκέτος πειρασμός. Θυμάμαι πάντα να φτιάχνει πίτα με όλα τα καλούδια που είχε μαζέψει από τον κήπο. Διαφόρων λογιών μυρώνια όπως σέσκουλα,σπανάκια, άνηθο,μάραθο,φρέσκα κρεμμυδάκια κ.α. Όλα αυτά μέσα σε ένα φύλλο πλασμένο γεμάτο από αγάπη και ως μυστικό κομματάκια από φλούδα πορτοκαλιού! Ναι ναι καλά ακούσατε είναι ένας συνδυασμός που όταν το πορτοκάλι σκάει στο δόντι απογειώνει όλη την πίτα και την κάνει να ξεχωρίζει απο τις άλλες. Καλή μας όρεξη λοιπόν!!!

 

Υλικά για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια
  • 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 μάτσο μάραθο
  • 1 μάτσο αγκουρίτσα
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 1 μάτσο σέσκουλο
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο σφολίτσι
  • 1 μάτσο άνηθο 
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι κομμένη σε κυβάκια

Οδηγίες μαγειρέματος

1Πλένουμε καλά τα μυρωδικά μας, τα αλατίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

2Τα τρίβουμε καλά μεταξύ τους και τα στραγγίζουμε καλά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεκινάμε το φύλλο.

3Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.Το νερό το ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι το ζυμάρι μας να μην κολλάει στα χέρια. 

4Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο για δέκα λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.

5Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια,παίρνουμε το μισό ζυμάρι,το ανοίγουμε με τον πλάστη και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί αφήνοντας το ζυμάρι να πέφτει πιο έξω απο τα τοιχώματα του ταψιού μας.

6Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά μας μέσα,το πορτοκάλι,πιπέρι και ελαιόλαδο.

7Ανοίγουμε και το άλλο μισό και σκεπάζουμε την πίτα μας. Γυρνάμε προς τα μέσα το πρώτο μας φύλλο για να κλείσουμε την πίτα μας και κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την λαδώνουμε και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου μιάμιση ώρα. Αν θέλουμε μετά από μία ώρα ψησίματος την τουμπάρουμε και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα για να ψηθεί καλύτερα και το κάτω φύλλο. 

 

Προηγούμενο άρθροΜελομακάρονα
Επόμενο άρθροΜανιάτικα λαλάγγια

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram