Ρυζόγαλο φούρνου

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Τσίζκεϊκ φούρνου

Η εποχή μας προϊδεάζει σιγά σιγά για φθινοπωρινά και ζεστά γλυκά εγώ το πάντρεψα με ένα αφράτο τσίζκεϊκ φούρνου και ταίριαξε απίστευτα!

Σπετσοφάι

Στην Ελλάδα όταν υπάρχουν όλα αυτά μαζί σίγουρα θα υπάρχει και μεζές!!! Και για αυτό το μεζέ είναι που θα γράψω σήμερα!

Σορμπέ φραγκόσυκο

Φέτος δοκίμασα για πρώτη φορά να το χρησιμοποιήσω έτσι ώστε να βγάλω κάτι αρκετά δροσιστικό όπως ένα σορμπέ!

Ρολάκια κανέλας

Το πάντρεμα της κανέλας με το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολήσει με υπέροχα αρώματα!

Σαλάτα με σύκα

Στην συγκεκριμένη σαλάτα τα σύκα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και πραγματικά απογειώνουν τη γεύση της! 
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
 

Πόσες αναμνήσεις μπορεί να σου φέρει ένα μόνο γλύκισμα; Πόσοι δε θυμούνται το μαμαδίστικο ρυζόγαλο ή το ρυζόγαλο των παλιών κλασικών ζαχαροπλαστείων με τη μικρή αλλά υπέροχη βιτρίνα που είχε την κρέμα βανίλια και την πάστα ποντικάκι…

Με τον παππού Χρήστο θυμάμαι ατέλειωτες βόλτες στην αγορά της Καλαμάτας και πάντα την καθιερωμένη στάση μας σε ένα τέτοιο κλασικό ζαχαροπλαστείο που εκτός από τους τέλειους λουκουμάδες που έφτιαχνε και όλα τα υπόλοιπα γλυκά θα μου έπαιρνε και ένα μπολάκι ρυζόγαλο με μπόλικη κανέλα… Πως και πως περίμενα να φτάσουμε στην αγορά μόνο και μόνο για να σταματήσουμε εκεί και να απολαύσουμε το γλυκό μας έξω στο πλακόστρωτο στα τραπεζάκια που συνήθιζαν τότε να έχουν τα ζαχαροπλαστεία! 

Το μαμαδίστικο ήταν εξίσου νόστιμο όμως ήταν λίγο υποτιμημένο αφού το έφτιαχναν όταν τους περίσσευε ρύζι μαγειρεμένο ή όταν κόντευε το γάλα να χαλάσει. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει μια πιο καλή θέση στην κουζίνα και να είναι ένα τέλειο πρωινό ή ένα ωραίο επιδόρπιο!  

Στην συγκεκριμένη συνταγή η γεύση του είναι απλά τρομερή αφού το έφτιαξα με μία νόστιμη και πλούσια βασική συνταγή ζαχαροπλαστικής την αγγλική κάσταρντ… Με λίγα βασικά υλικά και σε λίγο σχετικά χρόνο μπορείτε να το δοκιμάσετε και πραγματικά θα το λατρέψετε!

 

 

Υλικά

  • 150γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 3 κρόκους αυγών 
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 25γρ. κορν φλάουρ
  • 25γρ. αλεύρι
  • 500γρ. γάλα φρέσκο
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο

Οδηγίες μαγειρέματος

1Βράζουμε το ρύζι χωρίς να βάλουμε λάδι και αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

2Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κανέλα και το μοσχοκάρυδο για την κρέμα μας και τη βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

3Όταν αρχίζει να δένει μετά από δέκα λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το ρύζι και λίγο κανέλα και ανακατεύουμε.

4Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τρίβουμε απο πάνω μοσχοκάρυδο και λίγο ακόμα κανέλα.

5Σε ένα ταψί βάζουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση και τοποθετούμε μέσα το πυρίμαχο σκεύος,δημιουργούμε δηλαδή μπεν μαρι φούρνου. Ψήνουμε στους 170°C για 20-25 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

 

Προηγούμενο άρθροΜαλακά μπισκότα
Επόμενο άρθροΤάρτα μήλου

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram