Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου πλέον και οι γιορτές πλησιάζουν! Θα είναι για όλους μας περίεργες και πρωτόγνωρες αφού δε θα μπορούμε να τις ζήσουμε όπως συνηθίζαμε τις προηγούμενες χρονιές που οι ετοιμασίες και τα ψώνια έδιναν και έπαιρναν σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους! Ας ελπίσουμε όμως ότι όλο αυτό θα τελειώσει γρήγορα και ίσως μέσα από αυτό εκτιμήσουμε αγαθά που τα θεωρούσαμε αυτονόητα όπως την υγεία μας!
Για να νιώσουμε όμως λίγο το γιορτινό αυτό κλίμα μπορούμε να στολίσουμε το σπίτι μας και να φτιάξουμε γιορτινά γλυκά όπως τα λατρεμένα μελομακάρονα, τους βουτυράτους κουραμπιέδες και τα μοσχοβολιστά τσουρέκια! Μπορεί να είναι περισσότερο πασχαλινό το έθιμο για τα τσουρέκια όμως αυτή την εποχή που βγαίνουν και τα κάστανα ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το πεντανόστιμο συνδυασμό;!
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι αυτή η μαμαδίστικη που κάνω το Πάσχα με μαχλέπι και κακουλέ, βγαίνει όμως εξίσου αρωματικό και νόστιμο σαν αγοραστό! Με αρκετό ζύμωμα και με το σωστό φούσκωμα θα δημιουργηθούν οι ίνες που κάνουν αυτό το γλυκό ψωμί ξεχωριστό!
Υλικά για το ζυμαρι
- 40 γρ. νωπή μαγιά
- 60 ml χλιαρό νερό
- 75 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 45 γρ. βούτυρο
- 135 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 85 ml γάλα
- 20 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 γρ. μαστίχα τριμμένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- 425 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 40 γρ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
Υλικά για τον πουρέ κάστανο
- 400 γρ. κάστανα βρασμένα
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
Οδηγίες μαγειρέματος
1Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μαζί με τα 75 γρ. αλεύρι. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο.
2Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 45 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το αλάτι και τη βανίλια και ζεσταίνουμε το μίγμα μας μέχρι να γίνει χλιαρό ανακατεύοντας συνεχώς.
3Τοποθετούμε το μίγμα μας στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και στη συνέχεια το προζυμάκι που είχαμε αφήσει να διπλασιαστεί.
4Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια.
5Βάζουμε τη ζύμη μας σε μια ελαφρά λαδωμένη μπασίνα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για περίπου 45 λεπτά σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει πιέζουμε να φύγει ο αέρας και την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.
6Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τον πουρέ και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 με 25 λεπτά. Μεταφέρουμε στο μπλέντερ μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και να γίνει πουρές. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
7Κόβουμε το ζυμάρι μας σε τρία μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε λωρίδες. Με ένα κουταλάκι απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε τις λωρίδες για να μείνει μέσα η γέμιση.
8Φτιάχνουμε ένα τσουρέκι σε σχήμα πλεξίδας με τις τρεις λωρίδες και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει χτυπάμε ένα κρόκο αυγού και με ένα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι μας.
9Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 40 με 45 λεπτά. Όταν κρυώσει το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.