Κοτόπιτα

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Προετοιμασία: 1 ώρα 
Μαγείρεμα: 1 ώρα
 

Ποιος δεν αγαπάει τις πίτες;! Ειδικά όταν αυτές είναι εξολοκλήρου χειροποίητες. Τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με ένα χειροποίητο χωριάτικο φύλλο!

Μπορεί να μην υπάρχει πάντα ο ελεύθερος χρόνος για να κάνουμε μόνοι μας το φύλλο και έτσι να καταλήγουμε στα έτοιμα όμως τώρα στην καραντίνα σίγουρα προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τη μαγειρική παίζοντας λίγο παραπάνω στην κουζίνα μας. Ειδικά για όσους έχουν μικρά παιδιά πιστέψτε με θα το λατρέψουν. 

Θυμάμαι πως καθόμουν με τη μητέρα μου ή με τη γιαγιά μου και ανυπομονούσα να πάρω το δικό μου κομμάτι από το ζυμάρι για να φτιάξω και εγώ μαζί τους την δική μου μικρογραφία πίτας!

Την συγκεκριμένη κοτόπιτα θα την αγαπήσετε ήδη από όταν θα ψήνεται αφού όλο το σπίτι θα μοσχοβολήσει με αρώματα! Ειδικά ο συνδυασμός του πράσου με το αρσενικό Νάξου είναι συγκλονιστικός! Λατρεύω αυτό το τυρί και τα περισσότερα τυριά αυτού του νησιού οπότε και με κάθε ευκαιρία τα χρησιμοποιώ! Εκτός από πρωινό ή γενικά ενδιάμεσο σνακ μπορείτε να την απολαύσετε και ως γεύμα αφού είναι πολύ χορταστική. 

 

Υλικά για το φύλλο

  • 300γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 80γρ. ελαιόλαδο
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι και να μην κολλάει στα χέρια

Υλικά για τη γέμιση

  • 1/2 κοτόπουλο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 200γρ. αρσενικό Νάξου
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι,πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

1Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο να βράσει σε αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσει το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κόκαλα και την πέτσα του και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το ψαχνό.

2Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι μας και ζυμώνουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε σκεπασμένο να ξεκουραστεί.

3Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα πράσα, προσθέτουμε το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

4Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια, χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη μας λεπτά φύλλα.

5Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε κάτω το ένα φύλλο και με ένα πινέλο το περνάμε με λίγο λάδι, στη συνέχεια στρώνουμε και το δεύτερο.

6Ρίχνουμε τη γέμιση και προσθέτουμε και τα άλλα δύο φύλλα αφού τα αλείψουμε και αυτά με λάδι.

7Κόβουμε ότι περισσεύει έξω από το ταψί και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. Ραντίζουμε με λίγο νερό,χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι και ψήνουμε στους 180°C για 45-50 λεπτά.

 

Προηγούμενο άρθροΚαρυδόπιτα
Επόμενο άρθροΜπισκότα με φυστικοβούτυρο

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram