Ριγανάδα

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Μερίδες: 4
 

Υπάρχει πιο γευστικό και συνάμα παραδοσιακό σνακ απ’τη ριγανάδα; Και μόνο στη σκέψη η σιελόρροια είναι προ των πυλών… Τι άλλο να θέλει κανείς απ΄το να γευτεί ζυμωτό ψωμάκι ραντισμένο με ελαιόλαδο, ντοματίνια και γερές δόσεις χειροποίητου ξινόγαλου από φρέσκο γάλα! Και στο τέλος το ραντίζεις με λίγο μπαλσάμικο και σου κάνει τη διαφορά στη γεύση αν σκεφτείς την ένωση της γλυκιάς ντοματούλας και του ξυδιού που το απογειώνει!!!

Το ξινόγαλο ή αλλιώς ξίγαλο ή άλμη μπορείτε να το βρείτε σε παραδοσιακά τυροκομεία ή σε σούπερ μάρκετ. Ανάλογα με την περιοχή διαφέρει και το όνομά του και ο τρόπος παρασκευής του. 

Αν βέβαια μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο γάλα από κάποιο παραγωγό μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας! 

Θα χρειαστείτε 10 λίτρα γάλα, 1 χούφτα αλάτι χοντρό, 500 γρ. τυρί φέτα, 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό. Ρίχνουμε το αλάτι στο γάλα και το βάζουμε να βράσει. Μόλις βράσει το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν είναι χλιαρό ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και τη φέτα θρυμματισμένη. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με πανί εκτός ψυγείου για 7-10 μέρες. Δύο φορές την ημέρα χρειάζεται ανακάτεμα. Όταν πλέον η μυρωδιά του έχει ξινίσει το αδειάζουμε σε ένα καθαρό πανί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια καθαρή μαξιλαροθήκη) και το κρεμάμε να στραγγίξει. Σε 2-3 ώρες είναι έτοιμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο ή ανάμειξη και των δύο.

 

 

Υλικά 

  • 4 φέτες ψωμί ζυμωτό 
  • 4 κουταλιές σούπας ξινόγαλο
  • 8-10 ντοματίνια κομμένα σε τεταρτημόρια 
  • Ελαιόλαδο καλής ποιότητας 
  • Μπαλσάμικο ξύδι
  • Ακατέργαστο αλάτι Μάνης (κατά προτίμηση)
  • Ρίγανη 

Οδηγίες μαγειρέματος

1Φρυγανίζουμε το ψωμί μας.

2Το αλείφουμε με το ξινόγαλο.

3Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

4Βάζουμε  αλάτι,ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

 

Προηγούμενο άρθροΜουσταλευριά
Επόμενο άρθροΚέικ Μήλου

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram