Μουσταλευριά

Καλωσόρισμα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram

Μαγειρέψαμε πρόσφατα

 
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
 

Αφού λοιπόν ο τρύγος των σταφυλιών τελειώνει εμείς θα εκμεταλευτούμε κάθε τους σταγόνα… Έτσι λοιπόν φτιάχνοντας μούστο απ’το χυμό των σταφυλιών δε μπορούμε παρά να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα την ‘μουσταλευριά’.

Είναι ένα φθινοπωρινό γλυκό που μπορούμε να το απολαύσουμε βέβαια όλο τον καιρό αν φυλάξουμε μούστο. Τώρα όμως είναι η περίοδος που μπαίνει σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία και η μουσταλευριά σου ‘σπάει’ τη μύτη!

Γιατί λοιπόν να μην μυρίσει και το σπίτι μας λιγάκι…έτσι για να μεθύσουμε από σταφύλια όπως τον παλιό καλό καιρό!!

Υλικά 

  • 5 ποτήρια μούστο ‘κομμένο’
  • 1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ. 
  • κανέλα,σουσάμι,καρύδια για το σερβίρισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

1Βάζουμε το μούστο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

2Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. (αν θέλουμε να αποφύγουμε τυχών σβόλους το ρίχνουμε κοσκινισμένο)

3Όταν αρχίζει να βράζει και γυαλίσει το αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιάτα ή σε μπολάκια.

4Πασπαλίζουμε με την κανέλα το σουσάμι και το καρύδι.

 

Αν ο μούστος μας δεν είναι έτοιμος ‘κομμένος’, τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για αρκετή ώρα μαζί με καθαρή στάχτη που έχουμε τυλίξει σε καθαρό πανί. Ξαφρίζουμε συνέχεια και όταν τον σβήσουμε αφαιρούμε το πανί με τη στάχτη και τον σουρώνουμε.Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μουσταλευριά ή τον αποθηκεύουμε.

Η αναλογία είναι 4-5 λίτρα μούστο με 2 κουταλιές στάχτη.Το βράσιμο σε αυτή την ποσότητα είναι περίπου 1,5 ώρα.

 

Προηγούμενο άρθροΜαρμελάδα Σύκο
Επόμενο άρθροΡιγανάδα

Γεωργία Θωμοπούλου

Σας προσκαλώ να κοπιάσετε στον sofra μου! Σε αυτό το μικρό, χαμηλό, στρογγυλό τραπεζάκι που συμβόλιζε και συμβολίζει ακόμα για μας ένα σημείο συνάντησης, γεύσης, αγάπης, παράδοσης.

Βρείτε μας στο instagram